Kraamtranen

Alles over postnatale depressies,
PMS en andere hormonale problemen.

Hormonale disbalans

Een hormonale disbalans is aanwezig als de twee vrouwelijke geslachtshormonen progestageen en oestrogeen niet meer met elkaar in evenwicht zijn,dan spreekt men van een hormonale disbalans. Deze hormonale disbalans kan ontstaan na een bevalling, miskraam, abortus of zelfs na het gebruik van de morning-afterpil.

Postpartum depressie

Een postpartum depressie wordt meestal veroorzaakt door de vaak abrupte daling van het progesteron na het geboren worden van de placenta. Bij een postpartum depressie heb je continu klachten, dag in dag uit elke seconde zeker als je pas een PPD hebt.

Premenstruele spanning en premenstrueel distress

Bij premenstruele spanning (PMS) komen de klachten alleen voor in de tweede helft van de cyclus of zelfs eerder in de maandelijkse cyclus als je er maar lang genoeg mee doorloopt, dan krijg je vanzelf 3 weken klachten tijdens je cyclus i.p.v. enkele dagen tot één of twee weken en dat noemen we premenstrueel distress.

Progesteron en oestrogeen

De geslachtshormonen van de vrouw waarvan de afscheiding begint in de puberteit,zijn de hormonen die worden afgescheiden door de eierstokken ( ovaria) met name progesteron en oestrogeen. De eierstokken ( ovaria) worden via de hypofyse aangezet tot het produceren van progesteron en oestrogeen. Beide hormonen progesteron en oestrogeen spelen een belangrijke rol in de menstruatiecyclus. Premenstruele spanning (PMS) komt erg veel voor bij ongeveer de helft van alle vrouwen in de vruchtbare jaren, dus vanaf de eerste menstruatie tot aan de overgang kan iedere vrouw PMS krijgen. In het verleden is aangetoond (1979 Prof. Dr. A.A. Haspels en Prof. Dr. van Keep) dat PMS wordt veroorzaakt door een te lage progesteronspiegel tijdens de bewuste periode in de menstruele cyclus door een verstoring in het evenwicht tussen de progesteron en oestrogeenspiegels. Als dit het geval is, moet het progesteronniveau in het bloed verhoogd worden in de tweede helft van de cyclus m.a.w. PMS wordt cyclisch hormonaal behandeld d.w.z. dat je deze aandoening met hormoonsuppletie kunt verhelpen, zo ook PPD en PMD. Zo eenvoudig is het, maar helaas wordt dit nog te vaak niet gezien door de medische wereld, men snapt het nog niet helemaal. Dat is de reden waarom vrouwen met een hormonale disbalans meer dan te vaak antidepressiva krijgen want dat is makkelijk. Dat deze pillen bestaan is op zich goed, de manier waarop ze voorgeschreven en gebruikt of misbruikt worden, is dat niet. Bij een hormonale disbalans is het belangrijk om de disbalans weer in balans te brengen, dat is op zich niet zo moeilijk.

Een behandeling van een hormonale disbalans

Er zijn verschillende progestagenen, maar dydrogesteron lijkt het meest op het lichaamseigen progesteron en heeft ook het meeste succes bij de behandeling van PPD, PMS of PMD. Wat mijn behandeling betreft, na een telefonisch intakegesprek (wat alleen mogelijk is met toestemming van de huisarts of eventueel een gynaecoloog) adviseer ik Dydrogesteron wat alleen op recept verkrijgbaar is. De in te stellen dosering wordt door mij bepaald daar is vakkennis voor nodig , de huisarts noch gynaecoloog heeft deze materie in de opleiding gehad.

Behandeling

Behandeling

Neem gerust vrijblijvend contact met mij op om jouw eventuele hormonale problemen aan te pakken of lees meer over mijn unieke behandelingsmethode...

Meer informatie!

Preventieve behandeling

Uit mijn onderzoeken is gebleken dat een postpartum depressie voorkomen kan worden door direct na de geboorte de jonge moeder met hormoonsuppletie te behandelen.
Zie ook: Tijdschrift voor huisartsgeneeskunde Eileen Engels en Prof. Dr. A.A. Haspels
Na mijn onderzoeken zijn op dit vakgebied geen nieuwe onderzoeken meer gedaan.

Bloedonderzoek

PMS of PPD kan niet in het bloed opgespoord worden. Hormonen kunnen wel bekeken worden, maar geven geen diagnose. Een intakegesprek met de juiste vraagstelling en de duidelijkheid van de vrouw zelf, geeft deze diagnose wel. De behandeling duurt gewoonlijk 6-9 maanden (dit is slechts een indicatie), de behandeling is niet standaard maar individueel.

Drs.E.W.Loendersloot en Prof.Dr.A.A.Haspels waren de twee boegbeelden waar ik alle vakkennis van geleerd heb en de schat aan ervaring te danken heb. Helaas zijn beide gynaecologen inmiddels overleden. Drs.E.W.Loendersloot heeft mij voor zijn dood met klem gevraagd zijn methode te blijven toepassen bij alle vrouwen met hormonale problemen. Ik als enige verpleegkundige met deze opleiding heb hem dat beloofd en doe mijn werk tot aan de dag van vandaag met heel veel plezier.

Eileen Engels.

 kraamtranen

Kraamtranen

Per jaar vinden er in Nederland circa 220.000 bevallingen plaats. Ongeveer 1 op de 10 vrouwen krijgt in meer of mindere mate een postnatale depressie...

Meer informatie!